Vikbolandets förskolor är förlagda några mil utanför Norrköping. Alla ligger i natursköna områden. Nära till skog och mark där barnen kan leka i trygg miljö.

fredag 22 september 2017

Gränsö v.37-38

Vi vill börja med att säga tack till alla föräldrar som medverkade under föräldrarmötet. Det var mycket trevligt och givande för oss personal. Hoppas att ni känner detsamma.

Under de två veckorna som gått har vi i personalen observerat barnens lek mycket. Vad leker dom? Vad leker dom med? Vilka aktiviteter uppskattar barnen? Allt detta och mer har vi tittat på för att kunna komma fram till ett bra tema utefter barnens intressen.
Efter en del observerande kom vi fram till att alla barn i gruppen Gränsö uppskattar ute-aktiviteter. Gå på promenad, vara på gården, upptäcka och utforska i naturen. Varför ändrar löven färg och inte barren? Varför har vissa sniglar skal och andra inte?

Ett passande tema för vår grupp har alltså blivit Natur.
Vi har denna vecka observerat mera på vad inom naturen som fångar barnens intresse mest och kommit fram till två olika projekt. Sniglar och svampar.

Under en promenad i veckan fick en grupp barn syn på en massa svampar. Det var stora svampar, små svampar och färgglada svampar. Barnen fick själva använda en kamera för att ta kort på det som dom tyckte var mest intressant. Det blev mååånga bilder på svampar och kompisarna samt ett intressant möte mellan barn och dagens morderna teknik.

En annan grupp var iväg till skolans vindskydd och hittade på vägen många olika sniglar. Det var blött på marken och barnen trodde att det var det som sniglarna tyckte om. Barnen hittade sniglar med skal och utan skal, bruna och svarta sniglar, långa och korta sniglar, stora och små. Barnen fick även möta ett annat djur som blev intressant. Det var nämligen fullt av gräshoppor på stigen vilket ledde till att barnen ville härma dessa och började hoppa.

En tredje grupp gick för att hälsa på hästarna på gården. Vi hade turen att hästarnas ägare fanns på plats så att vi fick se när två hästar blev utsläppta från stallet. Vi fick även gå in i stallet för att hälsa på nykomlingen - marsvinet Afrodite.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.