Vikbolandets förskolor är förlagda några mil utanför Norrköping. Alla ligger i natursköna områden. Nära till skog och mark där barnen kan leka i trygg miljö.

fredag 26 januari 2018

Gränsö v.4Veckans fokus
Denna vecka har vi startat upp vårt tema: barnens relation till naturen, ordentligt. Då det äntligen har blivit lite snö att jobba/leka med så har vårt fokus naturligt hamnat på just SNÖ. Vi har experimenterat mycket med snö och färg. Vid ett tillfälle tog vi in snö i rummet vilket var både konstigt och spännande enligt barnen. Många frågor dök upp: vad ska vi göra? Varför tar vi in snö? Ska inte snön vara ute?. Experimentet handlade om att se vad som händer med snön om vi tar in den och sprutar på färg som blandats med vatten. Det blev en lärorik aktivitet. Vi följde snön under dagen och undersökte vad som hände. Hur lång tid tog det för den att smälta? Vad hände med färgen? Hur ser det ut efter lunch och sedan efter mellis?

Vid nästa tillfälle fick några barn testa att blanda färg och vatten i sprayflaskor för att sedan spruta färgen på en snövall ute. Denna gång blev frågan istället: ska vi ta ut färgen? Barnen sprayade och upptäckte att färgen inte blandades i snön och att snön inte smälte som den gjorde inne.

Då snön tråkigt nog smälte i mitten av veckan fick vårt fokus gå ifrån att experimentera med snö till att experimentera med vatten. Så under onsdagen fick en grupp testa ”flyta, sjunka” i vattenbordet medans en annan grupp gick till skogen. Flyta, sjunka gruppen upptäckte att äpplet och bananen flöt medans snäckorna sjönk. Det var också roligt att få bli lite blöta och skvätta vatten ut på golvet.

Veckans bild


Trevlig helg önskar Carro, Kicki och Tobbe!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.